A július utolsó hetében lezajlott ingyenes napközis tábor tematikájával a fenntarthatóság elvét, a környezettudatosságot célozta meg, amelynek során az egyszer már felhasznált tárgyak új funkciót kaphattak a gyermekek fantáziája szerint.

Újságpapírból papírmasé figurák készültek házi készítésű csirízzel ragasztva. A papírdobozokból textíliákkal, szivacshulladékkal és egyéb anyagokkal gondosan dekorált babaházak és macskalak formálódott. Hulladék faanyagból pecsétnyomókat, maradék fonalakból pedig karkötőket, hajpántokat, táskafüleket fontak a kitartó lurkók.

Pamut és vászon ruhaneműk felhasználásával rongylabdákat, rongybabákat varrhattak a gyerekek, bőrmaradékokból pedig ékszerek és aprópénz tárolására szolgáló tarsolyocskák is készültek.

A tábor helyszínéhez kapcsolódva megismerkedhettek a Marcaliban született Bernáth Aurél festőművész gyermekkorával és alkotásaival is, majd szabad asszociációra épülő páros rajzolással is megpróbálkoztak a művész élettörténetéből merítkezve.

E héten sem maradtak helytörténeti és muzeológiai ismeretek nélkül, hiszen a Marcali Múzeumban Dr. P. Barna Judittal, a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Örökségvédelmi Gyűjteményét vezető muzeológusával is találkozhattak. A régésznő bemutatta a gyerekeknek, milyen feladatai, munkafolyamatai vannak a régészeti feltárásokat végző és feldolgozó szakembereknek. A múzeum gyűjteményében lévő leletekből pedig pattintott és csiszolt kőeszközöket, edénytöredékeket és fém leleteket is szemügyre vehettek a lelkes táborozók, mely után a játszótéri szabad játékban is buzgó „leletmentéseket” végeztek néhányan.

Természetesen kiemelt elfoglaltság volt a játék, melynek szinte minden fajtája fellelhető volt az öt nap folyamán kártyapartik, társasjátékok, mozgásos szórakozások képében.

A tábor zárónapján mozizás, limonádé-parti és egy jóízű nótázás is kedvüket fényesítette a viharos idő ellenpontjaként.

A gyermekek jóllétéért, épüléséért Babainé Mikó Beáta tanító és Samuné Bogyó Hajnalka múzeumpedagógus mellett felnőtt segítők és diákmunkások is tevékenykedtek.

Köszönjük a Marcali Központi Konyha, a Marcali Művelődési Központ, a Mester Cukrászda és a Marcali Múzeum támogató együttműködését!

Képek

Megszakítás