Az ingyenes, nyári tematikus programsorozat negyedik turnusában, az ötnapos napközis tábor tematikája a gyermekek egészséges testi – és lelki szükségleteinek felmérésére, önmaguk- és mások megismerése, a társas kapcsolatok kiépítése köré épült fel.

Hartmann-né Androsics Erzsébet és Berta Gáborné táborvezetők a hétre összeállított programokkal szerették volna a felhívni a gyerekek figyelmét arra, hogy a mai rohanó és stresszel teli világban a testi- és lelki egészség fontosságának felismerése egyre nagyobb hangsúlyt kap, és hiszik, hogy sikerült ennek a szellemiségnek a magjait a táborozókban elültetni.

A tematikának megfelelően a héten nagy hangsúlyt kapott az egészséges, változatos táplálkozás. A vállalkozó szellemű gyermekeknek lehetőségük volt szemüket bekötve, csak az ízlelésükre támaszkodva több, mint 12 féle különböző zöldséget, gyümölcsöt és csonthéjast megkóstolni. Bátran és lelkesen kóstolgattak és találgattak, és sok gyermek itt jött rá, hogy tulajdonképpen az eddigi előítélete ellenére kedveli az adott ételfélét.

Máskor nemzetközi gasztronómiai utazásra invitálták a gyerekeket, ahol megismerkedtek a ma oly népszerű külföldi ételek eredetével, elkészítési módjával. Cukormentes gyümölcssalátát, kókuszgolyót készítettek, melyet a nap folyamán jóízűen elfogyasztottak. Játékos formában megismerkedhettek autentikus magyar ételekkel, melyek sok esetben a gyermekek számára megmosolyogtató módon, vagy vicces hozzávalókból készültek.

Sor került önismereti játékokra, csoportos és privátabb beszélgetésekre, illetve sort kerítettek mindenki „jóságos manójának” kiválasztására is. Csütörtökön délelőtt mindenki számára készítettek egy szeretetüveget, melyben a gyermekek egymás számára – anonim módon – írtak pozitív gondolatokat és készítettek apró rajzokat. Ezeket az üvegeket lezárták, és a tábor végén mindenki hazavihette a saját névre szóló üvegcséjét.

Az egyhetes tábor alatt a kezdeti ismeretlenből barátságok alakultak, a félszeg beszélgetésekből nagy közös nevetések lettek. A hét végére már egy igazi kis összeszokott csapat alakult ki, melyben a közös játék és nevetés mellett létrejöttek mélyebb kapcsolatok, szorosabb barátságok is. A tábor tematikáját abszolút befogadóan kezelték a résztvevők, és aktívan telt a közös egy hét.

Képek

Megszakítás